Planetkort

Årets julegave! Det nye ASTRONOMISKE familiespillet

Planetkort er et underholdende spill som vekker nysgjerrighet og gir en følelse av mestring, hvor den som lærer seg mest om solsystemet har størst sjanse for å vinne.

Det er lærerikt og underholdende for både barn og voksne, og har raskt blitt en favoritt blant familier og vennegjenger som ønsker en morsom og kunnskapsrik spillopplevelse.

Rummy

I Rummy er det om å gjøre å sette sammen stikk, bestående av planeter og deres måner. Kometer, som har en vane for å reise fra det ytterste til det innerste av solsystemet, er selvsagt jokere og kan brukes der du trenger de mest.

Klodenes kamp

En variant av krig, men hvor man velger den egenskapen man skal krige med. Den som best forstår hvilke objekter som har de høyeste hastighetene, største massene eller største avstandene, og vet hvordan bruke det, vinner spillet.

Bygge solsystem

Ligner på domino, hvor man skal legge kort sammen i rader og kolonner, slik de faktisk hører sammen i solsystemet. For hvordan var det nå igjen? Var Titan en måne til Jupiter? Eller var det Saturn? Og hvordan var den rekkefølgen på planetene igjen.

Om Planetkortene

Spillet består av 42 kort, med bilde og faktaopplysninger om ett himmellegeme per kort. Faktaopplysninger som at Saturn har lavere massetetthet enn vann, selv om den er 95 ganger mer massiv enn jorden. Og at Venus er 687 grader varmere enn Pluto! I tillegg finner du kort som beskriver reglene for de tre variantene av spillet, og en oversikt over hvor alle objektene ligger i Solsystemet

Årets julegave!

Nå er det tilbud på Planetkort frem til 1. desember 2024.

Spilleregler: Rummy

Forberedelser 

Kortene stokkes og 6 kort deles ut til hver spiller. De resterende kortene legges ut på bordet i en bunke med baksiden opp. Det øverste kortet i bunken snus og legges ved siden av med bildesiden opp.

Spilleregler

  1. Yngste spiller trekker et kort fra en av de to bunkene på bordet.
  2. Spilleren ser etter om han/hun har tre eller flere kort som passer sammen. Kort som passer sammen er:
  • 3 planeter på rekke, f.eks. Venus, Jorden og Mars.
  • 1 planet og 2 av dens måner, f.eks. Saturn, Titan og Mimas.
  • 3 måner fra samme planet, f.eks. Io, Europa og Calisto.
  • 3 asteroider, f.eks. Kleopatra, Mathilde og Vesta.
  1. Hvis spilleren har tre kort som passer sammen, må han/hun legge dem ut på bordet.
  2. Spilleren kaster til slutt ett av sine kort i bunken med bildesiden opp.
  3. Turen går videre, og spillet fortsetter på samme måte inntil en spiller ikke har flere kort på hånden.

Tips: Planetrekken kan ses til venstre på hvert kort, slik at du kan se hvor din klode befinner seg i solsystemet. 

Spesialregler

  • Det er tillatt å legge kort fra hånden til de kortene man allerede har lagt ut selv. Man får ikke legge til de andre spillernes kort.
  • Når spilleren trekker kort fra bunken med bildesiden opp, må spilleren også ta alle kortene som ligger i den samme bunken. Hvis spilleren ikke kan legge ut minst tre kort direkte etter dette, får spilleren 10 minuspoeng. 
  • Kometene (Halleys, Hale-Bopp, Tempel-1 og Shoemaker-Levy 9) er jokere og kan erstatte ethvert annet kort. 

Poeng

I nederste høyre hjørne på hvert kort, står det hvor mange poeng kortet gir. Når en runde er slutt, legges poengene sammen for de kortene hver spiller har lagt på bordet. Kortene som spilleren fortsatt har på hånden, trekkes fra den samlede poengsum. Spillet avsluttes når en spiller når en bestemt sum, f.eks. 50 poeng.

Spilleregler: Klodenes kamp

Stokk planetkortene og del dem ut i bunker, med like mange kort i hver bunke. Hver spiller holder sine kort i hånden, så kun han/hun kan se det øverste kortet. 

Den yngste spilleren starter. Han/hun melder en egenskap og en verdi fra sitt øverste kort, f.eks. «temperatur, 137 grader!».

Alle spillerne legger sitt øverste kort på bordet. Den spilleren som har det objektet som har høyest verdi av den samme egenskapen, vinner alle kortene som ble lagt på bordet. Vinneren legger kortene bakerst i sin bunke og får lov til å velge egenskap i neste runde. 

Egenskapene som kan meldes er masse, diameter, massetetthet, hastighet, døgnets lengde, temperatur og avstand til solen. Det er alltid kortet med den høyeste verdien som vinner. 

Hvis en runde ender uavgjort, dvs. flere spillere spiller kort som har samme verdi, oppstår «klodenes kamp». Hver spiller legger to kort på bordet med baksiden opp og et tredje kort med bildesiden opp. Spilleren med den høyeste verdien på det tredje kortet vinner alle kortene. 

Spillet fortsetter inntil én spiller har mistet alle sine kort. Vinneren er den spilleren som har flest kort når spillet slutter.

Spilleregler: Bygge solsystem

Forberedelser

Dette spillet må spilles på et stort bord. Kortene stokkes og deles ut 3 kort til hver spiller. Resten av kortene legges i en bunke på bordet med baksiden opp.  

Spilleregler

Spillet går ut på å «bygge» vårt solsystem. Planetene skal legges ved siden av hverandre på en linje. Månene kan legges over eller under planetene de hører til. 

Den yngste spilleren starter med å trekke et kort fra bunken, og deretter legge et av sine kort på midten av bordet. Neste spiller rundt bordet (med klokken) ser etter om han/hun har et kort som passer til kortet som er lagt på bordet. 

Kort som passer er f.eks. en naboplanet eller en måne til et planetkort som allerede ligger på bordet. Du kan se i planetrekken til venstre på hvert kort og på Infokortet, hvor i rekkefølgen ditt kort passer inn. 

Her er noen eksempler: 

  • Jorden kan legges inntil Mars, siden de kommer etter hverandre i planetrekken. 
  • Titan kan legges over eller under Saturn, siden Titan er en av Saturns måner. 
  • Io kan legges over/under Europa, da de begge er Jupiter-måner. 
  • Kleopatra kan legges inntil Mathilde, siden begge er asteroider.
  • Kometer er jokere og kan legges i stedet for hvilket som helst annet kort. 
  • Solen kan legges inntil Merkur. 
  • Ceres teller som en planet og legges mellom Mars og Jupiter. 
  • Pluto teller som en planet og legges utenfor Neptun. 

Pass på å ikke legge ut kort som ikke allerede har en «nabo» på bordet. 

Hvis en spiller ikke kan legge et kort på bordet, skal han/hun melde «pass» og trekke et kort. Turen går deretter videre til neste spiller. 

Vinneren av spillet er den spilleren som først blir kvitt alle sine kort.